zondag 3 april 2016

Een rood- en een zwart kruintje

Grote Bonte Specht  - vrouw
(klik op de foto voor groter formaat)
Het was vandaag weer stevig doorwerken om alle vogels van een ring te voorzien of als terug vangst te controleren of de vogel al dan niet gegroeid is. Maar het is op een klein buitje naar mooi weer, zodat er gewoon buiten geringd kan worden.
Vandaag veel Tjiftjafjes en zelfs een paar Fitissen, het broertje of zusje van de Tjiftjaf. In totaal passeerden 17 soorten vogels de ringers.

mannetje

vrouwtje
Voor mij waren de toppers van de dag een stelletje Grote Bonte Spechten, die toevallig na elkaar werden gevangen.
Het leuke is natuurlijk dat bij de Grote Bonte Specht, overigens net als bij veel andere vogelsoorten, er een duidelijk verschil is tussen het mannetje en het vrouwtje.



Het is ook gebruikelijk in de vogelwereld, dat in bijna alle gevallen, het mannetje mooier is dan het vrouwtje.
Dus ook bij deze specht. Het vrouwtje heeft een egaal zwarte kruin. Het mannetje heeft een mooie zwart met rode kruin.






Mooie beesten, maar mijn duim is geen boomtak. Dus eigenlijk geen vogel om zonder handschoen aan te pakken.

Grote Bonte Specht - MAN

Grote Bonte Specht VROUW
De grote bonte specht is de drummer van het bos; zowel mannetje als vrouwtje roffelen op takken om territorium en paarband te versterken. Grote bonte spechten hakken een nestholte uit in bomen, waarbij de voorkeur, begrijpelijk, uitgaat naar zachte houtsoorten. Berken zijn favoriet, maar andere boomsoorten worden ook gebruikt om een holte met rond gat in uit te hakken. Een specht krijgt daarbij geen hoofdpijn doordat de hersenen in een soort schokdempers zijn ingekleed. In de nestholte worden de eieren gewoon op het hout gelegd; de grote bonte specht maakt geen comfortabel nest voor de jongen.
De grote bonte specht komt overal in Europa voor waar bossen zijn: van de noordelijke naaldbossen, de taiga, tot in de lommerrijke mediterrane bossen. Het verspreidingsgebied rijkt zelfs van in het Atlasgebergte in Marokko, Iran tot in Mongolië. In het ruime verspreidingsgebied worden maar liefst 27 ondersoorten gevonden.
Grote bonte specht loopt spiraalsgewijs tegen de stam van een boom op, op zoek naar voedsel tussen de schors of de bast. Roffelt al vroeg in het voorjaar om zijn territorium veilig te stellen. In de wintermaanden dwalen ze rond op zoek naar voedsel en komen steeds vaker terecht in tuinen. (bron Vogelbescherming)


2 opmerkingen:

  1. Geweldig mooie soorten! En de spechten echt het kersje op de taart.
    Vandaag had ik door de telescoop in de zandbak een geringde blauwborst en een geringde rietgors ;-))))
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie plaatjes, niet te hard knijpen he?? :-p Gr. John

    BeantwoordenVerwijderen