donderdag 14 augustus 2014

2014 - Het jaar van de Spreeuw

Spreeuw
Tijdens het vogelen komen de Spreeuwen regelmatig letterlijk in het beeld. 
Eigenlijk een onopvallende zwarte vogel, die in grote getallen in de weilanden en in steden op zoek is naar eten of in zwermen rondvliegt.

Papendorp, Utrecht. Hoeveel ?????

Tot dat je de Spreeuw goed voor de camera hebt. Dan zie je toch een fantastisch gekleurd verenkleed, zeker als de zon er zijn licht op laat vallen.

Spreeuw - juveniel
2014 is uitgeroepen tot het jaar van de Spreeuw. 
Even op internet opgezocht waarom. Er zijn er toch genoeg in Nederland ?
Binnen het vierkant plm 100 spreeuwen
Maar toch blijkt dat het aantal door de jaren heen ernstig is afgenomen.
Zelf heb ik er over de afgelopen jaren (2008 – 2014) zo’n 17.000 ingevoerd op de site waarneming.nl . Het is moeilijk om zo’n grote groep op aantal te schatten. Dus meestal ben ik aan de voorzichtige kant en het zouden er zo maar het dubbele aantal kunnen zijn geweest.

Spreeuw
Op waarneming staat een melding van een groep van een miljoen Spreeuwen. Heel veel en ik heb er geen voorstelling van hoe groot zo’n zwerm wel niet moet zijn. Maar laat de waarnemer zich een nulletje vergissen, dan zijn het er nog ongelofelijk veel.

Op weg naar volwassen Spreeuw
In het archief gezocht naar de bijzondere plaatjes van de Spreeuw en in deze blog gezet. Was wel moeilijk om een (beperkte) keuze te maken.



Informatie : 2014 Jaar van de Spreeuw.

De spreeuwenstand gaat vanaf eind jaren zeventig achteruit. Over de periode 1984-2012 is de broedpopulatie in Nederland zelfs met gemiddeld 4% per jaar afgenomen. Daardoor resteert momenteel minder dan 40% van de populatie van medio jaren tachtig.
In de laatste tien jaar is de negatieve trend wat afgezwakt, maar bedraagt nog steeds meer dan 2% per jaar.
Op Europees niveau is de soort in de periode 1980-2011 met 52% afgenomen, en ten opzichte van 1990 met 6%.
De samenwerkende organisaties zijn Vogelbescherming Nederland, Sovon , Vogelonderzoek Nederland en het Vogeltrekstation.
Het Jaar van de Spreeuw moeten leiden tot meer kennis over de achteruitgang van deze soort. Deze kennis vormt de basis voor de bescherming van de soort. Tevens is het doel om het brede publiek te informeren over de achteruitgang en het draagvlak te vergroten door de onder andere de schoonheid van de Spreeuw voor het voetlicht te brengen.

Spreeuw

Afgezien van deze meer wetenschappelijke vragen, willen we natuurliefhebbers en ook het grote publiek graag laten zien hoe leuk, mooi en bijzonder spreeuwen eigenlijk zijn. Dat doen we door kennis te delen via verschillende media. Aan het eind van het jaar maken we een samenvatting van de kennis die we hebben vergaard. Naast een rapport waarin de kennis is verzameld, streven we naar artikelen die voor een breder publiek toegankelijk zijn. (bron Sovon)


De Spreeuw, Starling , Sturnus vulgaris

Spreeuwen

Spreeuwen zijn net als mezen echte holenbroeders. Ze nestelen in natuurlijke holtes in bomen, in nestkasten maar ook in huizen en gebouwen. Spreeuwen tasten de bodem van weilanden en grasvelden af op zoek naar insectenlarven. Op bemoste zandgrond (stuifzanden) keren ze het mos om op zoek naar emelten en andere (larven van) bodembewoners.


Ze zijn uiterst talrijk en broeden van april tot juni. Het enige legsel heeft gemiddeld 5 eieren. Na 12 dagen kruipen de jongen uit het ei. Ze worden dan nog drie weken in het nest gevoerd. Na de broedtijd verzamelen de spreeuwen zich in kleine groepjes. Van heinde en verre vliegen deze groepen naar vaste slaapplaatsen. In het najaar komen er vanuit Noord en Midden-Europa vele spreeuwen naar onze omgeving, maar mijden het Iberisch Schiereiland, Corsica en Sardinië en Zuid-Griekenland. Rond de slaapplaatsen vormen zich dichte “wolken” van duizenden spreeuwen. Deze synchroon zwenkende zwermen zijn een spectaculair schouwspel.
Overdag zoeken spreeuwen in de wijde omgeving naar voedsel. Aan het einde van de middag verzamelen ze zich op een vaste plaats. Na een aantal vluchten over de omgeving duiken ze met zijn allen in een groep bomen of struiken. Zolang er genoeg voedsel in de omgeving te vinden is zullen ze hier blijven vertoeven. Dit kan enkele dagen zijn, maar soms ook vele weken. Aan het einde van de winter gaan de spreeuwen weer op zoek naar een geschikte broedplaats en trekken er weer vele spreeuwen naar Scandinavië.



In de wintermaanden hebben spreeuwen een zwart verenkleed met een paarsgroene gloed en opvallende witte spikkels. In broedkleed zijn spreeuwen zwart gekleurd met een prachtige gloed van paarseblauwe en groene kleuren. 


Na de broedtijd krijgen de spreeuwen een bruin onopvallend verenkleed.  Lengte19 - 22 cm
Spitse snavel; geel in het broedseizoen, daarbuiten donker grijs/zwart. leverkleurige korte pootjes. (bron Vogelbescherming.nl)

Spreeuw


Lelijk

Bron : Waarneming.nl

3 opmerkingen:

  1. Prachtige serie foto's van de Spreeuw. Juweeltjes! Behalve die laatste dan ;-) Wat een rare spreeuw, lijkt me geen zuivere koffie!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke blog Huib, Spreeuwen zijn cool en mooi. Wel heel grappig dat Maria en ik toevallig net ook een blogje met Spreeuwen hebben geplaatst. Maar dat zijn ze natuurlijk meer dan waard,
    Je eerste foto is wel een plaatje hoor, prachtig die kleuren. Ook het schouwspel boven Papendorp, gaaf!

    Groetjes,
    Marianne

    P.s.: die laatste is niet lelijk, die is lief ;-).

    BeantwoordenVerwijderen