vrijdag 21 augustus 2020

Zelfs de wijkagent komt kijken.

Op zoek naar het woudaapje

Ja, er zit een bijzonder soort vogel langs de kant van de Grote Maarssenveense Plas in Maarssen.
Zelfs niet één, maar een heel gezin bestaande uit vader en moeder en twee kinderen zitten verborgen tussen het riet en laten zich af en toe even zien.

Waar hebben we het over ? Natuurlijk over het Woudaapje, de kleinste reigersoort en zeldzaam in Nederland.

Geen wonder dat er in 5 dagen tijd meer dan 200 vogelaars kwamen twitchen bij de plas om deze bijzondere reiger te zien. 

Twitschers

Twitchen is een vorm van 'soortenjagen'.
Twitchen betekent het gericht opzoeken van een bijzondere vogel, geïnformeerd door derden. Twitchers maken vaak speciale afspraken met hun werkgever om in geval van bijzondere waarnemingen direct op pad te kunnen gaan.

En onder twitchers heb je ook weer soorten.
Een groep geniet van het zicht op een bijzondere vogel met de telescoop. 
Een groep die pas tevreden is, als er een mooie foto op waarneming.nl of ander platvorm op de sociale media kan worden geplaatst.

Ja, hier zaten ze gisteren.


Zelfs de wijkagent van het gebied ( en daarnaast ook een actief vogelaar ), kwam even langs rijden en zag net op tijd het mannetje Woudaap de plas overvliegen en tussen het riet verdwijnen.

Woudaap met zwemmer

Ja, dit keer neem ik genoegen met een ‘bewijsplaatje’ van een overvliegende Woudaap.

Ook zijn collega kijkt mee

WOUDAAPJE

Woudapen zijn kleine moerasvogels die leven van visjes, amfibieën en insecten. Ze broeden in dichte rietkragen en ruigtes met wilgen en biezen, en zijn daarin moeilijk waar te nemen. Woudapen leiden een zeer verborgen leven. Een ontmoeting met een woudaap is een zeldzame aangelegenheid. In vlucht is met name een mannetje woudaap opvallend: een zwarte rug en vleugels met blonde lichtgele dekveren zijn zeer karakteristiek en verwarring met een andere soort is dan ook vrijwel uitgesloten.

Zeer kleine reiger die erg verborgen leeft. In het voorjaar is met enig geduld de 'zang' te horen. Klautert door het riet en kruipt bij onraad terug het riet in. Vliegt met snelle, rukkende vleugelslagen. Adult mannetje in voorjaar bont gekleurd met zwarte kruin, rug en slagpennen, blonde dekveren die grote vleugelvlek vormen in zit, oranje borst met brede lichtgele strepen en grijze oorstreek en zijhals. Felrode snavel in baltskleed. Vrouwtje zelfde patroon, maar egalere bruine kleuren en zwarte veren met dunne lichte randen. Jonge vogels bruin gestreept met lichtbruine vleugels, zwarte kruin en geelbruine snavel.  Aantal broedparen 20-40 (2015)

GELUID
Baltsroep een vérdragend, bedompt “wróh”, lijkt op het blaffen van een grote hond in de verte.

RODE LIJST
De woudaap staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels als 'ernsitig bedreigd'. De afname van de woudaap heeft onder andere te maken met verdwijnen en door recreatie en watervervuiling ongeschikt raken van het broedbiotoop. Toch is dit niet de belangrijkste reden; die is gelegen in lange periodes van droogte in de Sahara en Oost-Afrika. ( bron Vogelbescherming )

1 opmerking:

 1. Heel leuk berichtje!
  En een paar woudaapjes in de regio is natuurlijk niet niks! Zeker als er sprake is van een geslaagd broedgeval!
  Top!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen