zondag 7 april 2019

Kwakkies

Kwak

Op de zondagmorgen vroeg richting Artis. De zon staat als een rode bal net boven de horizon.


Het is nog rustig op de weg en de parkeerplaats bij Artis is nog leeg.
Binnen de poort van de dierentuin heerst eveneens rust. Langzaam wordt de dag opgestart.
De dieren worden gevoerd, er wordt schoongemaakt en de koffiemachine komt langs in de bakfiets, op weg naar zijn stalletje.

De viskar

kwak

Artis

Artis

Kwak

Artis

Alleen de illegale bezoekers zijn actief voor openingstijd. Heel veel blauwe reigers, een aantal kwakken en een eenzame ooievaar, behoren niet tot de eigenlijke populatie van de dierentuin Artis, maar pikken tijdens voedertijd een visje mee.
Om er een beetje zicht op te krijgen wordt een poging gedaan om deze reigers te vangen en te ringen. En daar is dit vroege tijdstip wel geschikt voor.

even een visje happen


Maar, de reigers zijn alert. Langs lopen mag nog, maar een niet gebruikelijke beweging is voldoende om er snel vandoor te gaan. Uiteindelijk lukt het twee blauwe reigers te ringen

ringen en meten
Maar VRS De Haar neemt ook deel aan het onderzoek naar populatie en de ontwikkeling daarvan bij de kwak. 
Ook de kwak is een illegale bewoner in Artis. Net als de reiger hebben ook de kwak nesten in de bomen van de dierentuin.Alle jonge kwakken worden, als ze groot genoeg zijn, geringd. Naast de ‘gewone’ ring krijgen ze ook een kleurring zodat ze op afstand, aan kleur en merktekens op die ring, kunnen worden herkend.
Vandaag lukte het om drie jonge kwakken van de ringen te voorzien.


Als we, even later in de ochtend, richting uitgang lopen, zien we bij de ingang rijen met bezoekers staan. De dierentuin is open voor het echte publiek.
Klik op een foto voor een grotere weergave. De lightbox (fotostrip) werkt alleen met de browser FIREFOX.)

1 opmerking: