zondag 16 september 2018

De KLEINE Bonte

Kleine Bonte Specht - man

Eind augustus hadden we de GROTE Karekiet.
Dit keer de KLEINE Bonte Specht.
Voor de VRS De Haar een nieuwe soort binnen ons gebied op Haarzuilens. 

Kleine Bonte Specht

Kleine Bonte Specht

Kleine Bonte Specht

Wat een prachtig vogeltje en inderdaad de kleinste specht, die we hier in Nederland hebben.

De Grote Bonte Specht komen we regelmatig tegen en in de afgelopen drie jaar werden er al bij 26 Grote Bonte Spechten een ring aangelegd.

Maar klein is ook maar een beperkt begrip, want als we het over klein hebben is het Vuurgoudhaantje de allerkleinste vogel die hier rond vliegt. 
Een vogeltje van nog geen vijf gram. 
En ook deze liet zich afgelopen weekend zien.

Vuurgoudhaantje
Even de veertjes gladstrijken voor de foto

Vuurgoudhaantje
Een relatief nieuwe soort was dit keer ook het Paapje. Slechts één keer eerder werd er in de afgelopen drie jaar een Paapje geringd.

Paapje

Paapje

Als laatste nog een bijzondere melding. Het was een succesvolle dag, naast mooi weer ook weer een nieuw dag record.
In totaal werden er 231 vogels van een ring voorzien.
42 vogels werden terug gevangen en gecontroleerd. 
22 verschillende soorten  waaronder nog een bijzondere gast, de Graspieper.

Graspieper
DE KLEINE BONTE SPECHT


Kleine Bonte Specht
De kleine bonte specht is de kleinste specht in Nederland, niet veel groter dan een huismus. Ze klimmen behendig tegen boomstammen op en neer om voedsel te zoeken.

Kleine Bonte Specht
In de broedtijd (vanaf maart) maar ook in de nazomer laten ze een kenmerkend kie-kie-ki-ki-ki-ki-ki horen. Hun roffel houdt langer aan dan de grote bonte specht en klinkt meer als een naaimachine. In de rest van het jaar zijn ze zwijgzaam en lastig te vinden.

Kleine Bonte Specht
Kleine specht ter grootte van een mus. Zwart-witte vogel met horizontale strepen op de rug en het mannetje heeft een klein rood petje. Het vrouwtje heeft helemaal geen rood. Heeft een golvende spechtenvlucht. Roffelt langer dan een grote bonte specht, maar zachter, meer als een naaimachine. Deze specht heeft geen rode 'broek'.

Kleine Bonte Specht
LEEFGEBIED

Kleine Bonte Specht
Kleine bonte spechten hebben als broedplek een voorkeur voor loof- en gemengde bos met zachte boomsoorten (berk, wilg, els en populier) en veel dood hout.

Kleine Bonte Specht
Maar ze broeden ook wel in de (harde) beuken. Zulk type bos is aan te treffen op landgoederen, in parken, natuurgebieden, maar ook in houtwallen en bij begraafplaatsen, moerasgebieden en langs rivieren. Ze broeden ook in hoogstamboomgaarden. 's Winters soms in rietkragen.

Kleine Bonte Specht
VOEDSEL
Kleine bonte spechten eten hoofdzakelijk insecten. Zoekt deze op stammen, maar ook takken en twijgen. 's Winters eten ze ook wel fruit.

Kleine Bonte Specht
VOGELTREK
In Nederland blijft de kleine bonte specht het hele jaar in zijn broedgebied. Zoekt in de herfst en winter buiten het eigen territorium naar voedsel, niet zelden in het gezelschap van mezen. (Bron:  Vogelbescherming.nl)



1 opmerking:

  1. Hoi Huib,
    Prachtige vogels! En die KLEINE Bonte is natuurlijk een flinke kers op de taart! groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen