vrijdag 29 december 2017

Een witte en een zwarte bril

Nonnetje - Brilduiker
De vrijdagochtend is droog en koud, maar zelfs soms een klein zonnetje. Een rondje langs de Loenderveensche Plas. Het is weer de tijd voor de Brilduikers, Rosse Stekelstaarten en Nonnetjes.
Mooie soorten om te zien en om op de foto te zetten. Tenminste als ze netjes langs de kant van de grote plas blijven rondhangen.

Brilduiker man

Brilduiker vrouw
Maar kennelijk vinden ze mij niet zo aardig en zwemmen in een razend tempo van mij af als ik met de camera in de buurt kom.


Gelukkig lukt het soms wel. Zo’n Brilduiker is toch een pracht eendje. Vooral het mannetje met zijn glanzend metaalgroenkleurige kop en zijn witte brilletje.
Er zwemmen een aantal paren op de plas en zijn druk aan het foerageren of proberen op te vallen bij de dames.

Nonnetje man
Een zwart brilletje heeft het mannelijke Nonnetje. Ook bij de nonnen is heeft het mannetje een mooier kleed dan het vrouwtje. Het lukt nog net om een foto te maken. Direct ging het beestje er als een haas vliegende vogel vandoor.

Rosse Stekelstaart
De Rosse Stekelstaarten drijven in een flinke groep verder op in de plas. Een leuk eendje, maar na enkele WhatsApp-jes, kan het dan wel een mooi eendje zijn, maar vormt hij een bredreiging voor de Europese witkopeend en staat hij dus op de lijst van exoten die actief bestreden worden.


Het was koud bij de plas. Kennelijk hadden de watervogels hier ook last van en verborgen hun snavel tussen het verenkleed op de rug. Nu doen Tafeleenden dit meestal al.

Tafeleend man

Tafeleend vrouw

Brilduiker
De kans dat u een brilduiker ziet in Nederland is het grootst in de winter. Het is in ons land een zeldzame broedvogel. De mannetjes hebben een donkergroene kop met een witte vlek tussen oog en snavel, ook wel de ‘bril’ genoemd. De vrouwtjes hebben deze bril niet. De balts begint al in de winter en het vroege voorjaar in Nederland. Het mannetje gooit zijn kop op zijn rug met gestrekte nek en naar boven gerichte snavel, met de poten wordt water de lucht in geslagen.
Trekt vanaf eind augustus over een breed front vanuit de noordelijke broedgronden naar het zuidelijker gelegen overwinteringsgebied in noordwest Europa, met de laatste exemplaren arriverend tot aan december. Brilduikers zijn geen lange afstandstrekkers en komen in het zuidelijke verspreidingsgebied als standvogels voor. De trek terug naar de broedgronden start weer in februari, als bevroren wateren weer beginnen te smelten. Het broeden start in april.


Nonnetje

Het nonnetje is een fraaie verschijning in de winter. Het mannetje heeft zwarte accenten op een spierwit verenkleed. Nonnetjes broeden niet in Nederland, maar grote aantallen strijken in de winter neer in het IJsselmeergebied. Vooral het Markermeer is favoriet, nonnetjes jagen er in soms in grote groepen (vaak meer dan 250 vogels) op spiering. De aantallen overwinterende vogels zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, zowel in Nederland als in geheel Noord-Europa. Nonnetjes broeden in holen, vaak gemaakt door zwarte spechten. (bron Vogelbescherming)
Blauwe snavel (Rosse Stekelstaart)
De van oorsprong Amerikaanse rosse stekelstaart (Oxyura jamaicensis) wordt in heel Nederland gezien, maar komt voornamelijk voor in Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht voor. De eend heeft een roodbruin verenkleed, witte wangen, een zwarte kop en een opvallende lichtblauwe snavel. 

De vrouwtjes zijn wat minder opvallend: zij hebben een doffere kleur, bruine kop, lichtbruine wangen en een zwarte snavel. De rosse stekelstaart is fors kleiner dan de casarca: 35 tot 43 centimeter. 
‘Rosse stekelstaarten zijn aansprekende vogeltjes, maar vormen een bedreiging voor de in delen van Europa inheemse, bedreigde witkopeend waarmee ze hybridiseren. De witkopeend is de Europese tegenhanger van de rosse stekelstaart, ze behoren tot dezelfde familie’, vertelt Albert de Jong van Sovon. Mannelijke witkopeenden leggen het af tegen rosse stekelstaartmannetjes, omdat deze beduidend agressiever zijn. Zodoende werd de rosse stekelstaart in augustus 2016 op de Europese exotenlijst geplaatst: de soort moet nu actief worden bestreden. (bron jagersvereniging.nl)

2 opmerkingen:

  1. Mooi en uitgebreid verslag van twee uurtjes vogels kieken!
    Fijne en veilige jaarwisseling,
    groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie soorten om het jaar mee af te sluiten Huib! Ja, die Rosse stekelstaarten is wel een dingetje maar ook wel begrijpelijk. Maar als je je best doet heb je ze in 2018 natuurlijk gewoon op je lijst :-). Fijne jaarwisseling, Marianne

    BeantwoordenVerwijderen