woensdag 27 september 2017

Vijfentwintig jaar

Sperwer
Het was een mooie woensdagochtend in de Molenpolder.
Op weg naar de polder door een stevige mist, maar in de loop van de ochtend verdween de mist en kwam een warm zonnetje tevoorschijn.
Vandaag de assistent van Henk Lichtenbeld bij het ringen van vogels. 

Net in de mist - mistnetten
Ondanks dat ik op tijd was, zag ik in de verte, in de mist al een fel lampje heen en weer bewegen tussen de mistnetten. Henk was nog vroeger wakker en besloot om alvast te beginnen.
Henk ringt al 25 jaar op dezelfde plek, waar hij het vak leerde van zijn vader. Er moeten duizenden vogels rondvliegen met een ring van Henk om hun linker pootje.
Er zijn ook al heel veel ringen van hem afgelezen, terug gemeld en verwerkt in de systemen, zodat de wetenschap deze informatie kan gebruiken.

Bladkoning

Bladkoning
Het aantal vogels kwam vandaag maar langzaam op gang, maar startte met enkele bijzondere soorten. 

Gekraagde Roodstaart ( en Henk)

Gekraagde Roodstaart
De Gekraagde Roodstaart met zijn mooie oranjerode staart en de Bladkoning, een heel klein vogeltje met prachtige tekeningen, waaronder een flinke wenkbrauwstreep.

Gekraagde Roodstaart

Gekraagde Roodstaart
De mezen laten zich horen en zo rond de vijftig mezen laten zich ringen.
Nu ja, laten zich ringen ? Mezen zijn bijtertjes als je ze vasthoudt. 

Koolmees

Pimpelmees

Staartmees

Staartmees
Vooral de Pimpelmeesjes weten hoe ze je kunnen pesten. Gewoon door met het scherpe snaveltje een velletje of een nagelriem vast te pakken en om te draaien.

Grote Bonte Specht
Maar er zijn meer felle bijters, tijdens het vangen, ook vandaag.
De Grote Bonte Specht en de Gaai kregen onder veel protest ook hun eigen ring.

Gaai
Nu  zijn niet alle ringen even groot. Er is een tabel waarop de ringmaten voor de verschillende soorten vogels wordt voorgeschreven. 
De kleinste vogeltjes, zoals de Tjiftjaf en de Bladkoning krijgen de kleinste ring 2 mm doorsnee.
Een Merel krijgt een ring van 4,2 mm en een knobbelzwaan een hele grote ring.

Tjiftjaf
De Merel van vandaag kreeg een extra behandeling. Het gaat momenteel niet goed met de Merels. Heel veel Merels zijn overleden aan de gevolgen van een virus. Vandaar dat er ook bloed en speeksel werden afgenomen voor nader onderzoek door de universiteit.

Merel
Tijdens het ringen hoort Henk achter zich in een net een niet thuis te brengen geluid. Reden genoeg om even te gaan kijken.

Sperwer (en Henk)
Een Sperwer was tegen het net gevlogen en was druk bezig om weer weg te komen. Voor de grote vogels geen probleem. De mistnetten zijn gemaakt voor de kleine vogels, die tussen de plooien in de netten blijven zitten. De grote vogels “wandelen” er gewoon tussendoor, tenzij de ringer op tijd is om ze te vangen. En dit keer was Henk vlugger dan de Sperwer.

Sperwer

Sperwer ( kleine teek onder het oog)
En dan nu de 25 jaar. Vandaag woensdag 27 september 2017, was het voor de eerste keer, dat Henk een roofvogel kon gaan ringen op zijn vaste ringplek.

Sperwer
Sperwer

Sperwer

3 opmerkingen: