vrijdag 27 mei 2016

Een ringend weekje

Meten is weten
Ik zou er drie afzonderlijke blogjes van kunnen maken, maar om de familie te vriend te houden maken we er maar één blog van.

Op de planning : Maandagavond zeven uur, Oeverzwaluwen ringen bij de Haarrijnseplas.
Maar ja, als het dan koud en een beetje nat is, dan mag je dat die vogeltjes niet aan doen. Het welzijn van de vogels, in dit geval de Oeverzwaluwen komt op de eerste plaats.

Waar lopen of zitten ze ?

bingo

En weer zoeken

een pul - jonge Kieivt

Een alternatief is snel gevonden. Pullen, jonge Kieviten, vangen en ringen in Leidsche Rijn. Dus op pad en de graslandjes rond The Wall en ziekenhuis afzoeken naar de jonkies en zoals al eerder op een blog vermeld, de locatie in het vizier houden en rennen naar de pul.De avond eindigt met een leuk resultaat van veertien pullen. Sommige hadden al een ring en andere kregen een mooie nieuwe ring. En als je geen tafel en stoelen bij je hebt, ga je gewoon midden op het voetpad zitten om te ringen, te meten, te wegen en te registreren.

poep monsters


Ach, naast het ringen en het verwijderen van teken en het afnemen van bloed. Alles voor een wetenschappelijk onderzoek, kan er nog wel wat bij. Het verzamelen van poep van de pullen. Ook de poep gaat net als de andere monsters richting de universiteit voor nader onderzoek.

Dinsdagavond Oeverzwaluwen ringen.

overzwaluwen wand


Oeverzwaluw

En het was dinsdagavond wel goed weer om Oeverzwaluwen te gaan ringen. Bij de Haarrijnseplas is een betonnen wand geplaatst, speciaal voor de Oeverzwaluwen. In de wand zitten een groot aantal ronde openingen, die opgevuld zijn met aarde. De Oeverzwaluw maakt er zelf een opening in en daarachter zijn nest. De wand is nog nieuw en dit is het eerste jaar dat de zwaluwen er gebruik van kunnen maken en dat doen ze massaal. Er huizen er een paar honderd zwaluwen, die af en aan vliegen. Ook de Torenvalk kent deze locatie en zit op de reling toe te kijken.


Als de club weer compleet is, wordt het net uitgezet en een plaatsje ingericht om te gaan ringen. De opzet is om in korte tijd zoveel mogelijk Oeverzwaluwen te vangen, ze zo snel mogelijk te ringen en ze gezamenlijk weer los te laten als het net is weggehaald. Voorkomt extra werk en extra ongemak voor de vogels. Ruim 200 Oeverzwaluwen krijgen een ring. (Drie vogels hadden al een ring gekregen in Frankrijk en in Spanje.)
Oeverzwaluw


Een flinke klus voor drie ringers en drie schrijvers. Als extraatje was er de Torenvalk, die een zwaluwtje wilde pikken, maar in plaats daarvan een ring om kreeg van Yvonne.


Torenvalk


Vrijdagmorgen liep de wekker even voor drie uur af. Ringen op de CES locatie volgens het vastgestelde schema. En als je dan toch bezig gaat zou je net zo goed een uurtje eerder kunnen beginnen om nog wat andere soorten te vangen.  Ik was op tijd, verder zeg ik hier niets van.
Maar het was vandaag prima weer en wat vogels betreft werd het weer een nieuw record voor onze locatie. In totaal 140 vogels verdeelt over 21 soorten Opvallende vangsten: 19 Bosrietzangers, 5 spotvogels, 3 Grauwe Vliegenvangers, Grote Bonte Specht, 22 Tjiftjaffen.

Spotvogel

Blauwborst

Bosrietzanger

Grote Bonte Specht

Merel

Pimpelmees

Grasmus

Zwartkop vrouw

jonge Tjiftjaf

Grauwe Vliegenvanger

jonge Heggenmus


1 opmerking:

  1. Tjonge, je bent er maar druk mee! Gaaf die mooie vogelportretjes en die torenvalk is ook niet mis. Vandaag ging één oeverzwaluw op de reling zitten. Daarvan maakte ik een foto....drie keer raden...ja, hij had een ringetje om :-)
    fijn weekend,
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen