donderdag 10 maart 2016

De golfklokjes

Tim in aktie
Mocht de uitbereiding van de golfbaan de Haar doorgaan, dan hebben we in ieder geval een flink aantal sneeuwklokjes een tweede leven gegeven. Die staan nu in het nieuwe Parkbos bij Haarzuilens.

Golfbaan de Haar
Met een leuke groep vrijwilligers, onder leiding van Tim Kreetz, fietsen we na de koffie naar de golfbaan om daar de sneeuwklokjes uit de grond te steken of te trekken. Dit na deskundige uitleg van Tim. De groep wordt verstrekt met bollentelers  van Texel. Daarnaast is er een professionele fotograaf om het geheel vast te leggen. Volgens informatie komt er morgen zelfs een artikel in de Telegraaf.


Het is lekker zonnig weer en een fantastische omgeving. De grote bonte specht hakt er op los boven in de boom. De boomklever laat zich luid en duidelijk horen en achter onze rug rent een kleine kudde reeën door het bos. Wat wil een mens nog meer.

Tim geeft uitleg

toch nog een fotootje van een ree
Voor de foto

Golfbaan De Haar


Zo gaat ook het Parkbos er over ??? jaren uitzien

Als alle bakken vol zitten, worden de activiteiten voortgezet aan de andere kant van het kasteel, het nieuwe Parkbos. Paard en wagen kunnen nog niet het nieuwe terrein op. Dus achter op de fiets verder met de bolletjes, om ze vervolgens in de grond te stoppen.


Het paard mocht niet het Parkbos in

Valt niet meeFotograaf maakt foto voor AD

MIJN sneeuwklokjes

Volgende lente een wit veld


Toch wel leuk als je volgend jaar door het Parkbos loopt en kunt zeggen, dat je die mooie bloeiende sneeuwklokjes daar en nieuw tweede leven hebt gegeven.

Een artikel over het verplaatsen van de sneeuwklokjes kwam in het AD Utrecht en De Brug Utrecht. (zie onderstaand artikel.)


HAARZUILENS – Op klassieke wijze, met paard en wagen, is donderdag in het parkbos in Haarzuilens een oude traditie nieuw leven ingeblazen: sneeuwklokjes scheuren. Texelse sneeuwklokjestelers kwamen speciaal naar het nieuwe cultuurbos om vrijwilligers van Natuurmonumenten deze techniek aan te leren.
Het scheuren is een vorm van vermeerdering waarbij de kluit met bloembolletjes van bloeiende sneeuwklokjes gesplitst en herplant worden. De voorjaarsbodes groeien al vele jaren op het terrein van golfclub De Haar waar ze donderdag eerst zijn gerooid, vervoerd en vervolgens geplant zijn in het nieuwe Parkbos De Haar.
Volgens directeur Prisca Kleijn van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) kondigen sneeuwklokjes als één van de eerste stinzenplanten het voorjaar aan. De bolgewassen zijn sfeerbepalend op veel oude landgoederen, boerenhoven, evenals in de parktuin van Kasteel De Haar.
“Vandaar dat we in overleg met Natuurmonumenten besloten hebben om deze authentieke sfeer door te trekken naar het parkbos.” Het parkbos is met een oppervlakte van 70 hectare het grootste nieuwe natuurpark in de provincie Utrecht. Dit voorjaar wordt het bos opengesteld voor het publiek.
Natuurgebied
Natuurmonumenten heeft op landgoed Haarzuilens een natuur- en recreatiegebied ontwikkeld voor de nieuwe woonwijk Leidsche Rijn. Het Parkbos de Haar vormt een belangrijk onderdeel van dit nieuwe natuurgebied met onder meer wandelpaden, fietsroutes, een centrale vijver met rododendroneiland, speelplekken en ligweides.
Afgelopen najaar heeft de Nederlandse bloembollensector 180.000 bloembollen aangeboden aan het natuurgebied. De bloembollen zijn geplant langs de fietspaden bij Hoeve Wielrevelt. Prisca Kleijn: “Met de bloembollen wil de bloembollensector een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit in het nieuwe natuurgebied. De lentebloeiers hebben behalve sierwaarde ook een hoge nectarproductie en zijn extra aantrekkelijk voor honingbijen, hommels en vlinders.” Het mengsel van heembollen bestaat behalve uit sneeuwklokjes ook uit boshyacinten, sneeuwklokjes, boerenkrokussen, dichtersnarcissen en bostulpen. Ze komen elk voorjaar automatisch weer tot bloei.

AD Utrecht
Telegraaf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten