zaterdag 4 april 2015

Een prachtig eendje

Mandarijneend
Zaterdagmiddag, de boodschappen zijn binnen, de klusjes gedaan en tijd om even op de fiets te stappen voor een rondje Haarzuilens.
Er staat een stevige wind, vooral bij de plas. De kuifeenden dobberen uit de wind en verder is het rustig. Maar wel lekker om gewoon weer een flink stuk te kunnen fietsen. Die stents hebben echt geholpen.

Grote Zilverreiger

Een grote zilver reiger staat chagrijnig in het weiland voor zich uit te kijken en de blauwe reiger toont forser dan hij eigenlijk is, doordat hij zijn veren heeft uitgezet.

Blauwe Reiger

De bonus is een prachtige Mandarijneend, gewoon in een slootje langs de Thematerweg in Vleuten. Het eendje laat zich goed op de foto zetten en vliegt uiteindelijk samen met een wilde eend weg in de richting van de plas. Maar wat is dat eendje mooi met al die kleuren. Hij verdient een blogje.

Mandarijneend
De mandarijneend is een exotische verschijning die je eigenlijk niet zou verwachten in Nederland. Dat klopt ook, de mandarijneend komt oorspronkelijk alleen voor in Oost-AziĆ«, maar ontsnapte vogels broeden sinds de jaren ’90 ook in Nederland. Niet zo heel gek dat de mandarijneend een geliefde vogel is voor in watervogelcollecties, het is namelijk een prachtig eendje. Het mannetje is
De manderijneend broedt in de buurt van meren en rivieren met veel vegetatie er omheen. Wateren met overhangende takken en rhododenderons op de oevers hebben een voorkeur. Is ook vaak te vinden in waterwildcollecties. Het nest word gemaakt in een boomholte. Eet in de zomer waterinsecten en eet de rest van het jaar voornamelijk plantaardig materiaal zoals zaden en noten. Eet ook slakken.

Kleine eend met lange staart en adulte mannetjes hebben een opvallend en kleurrijk kleed. Ligt hoog op het water en zit vaak op takken en stronken bij het water.
Adulte mannetjes hebben een onmiskenbaar verenkleed. De kruin is paars en groen gekleurd en een brede witte wenkbrauwstreep loopt van het oog tot in de nek. De mandarijneend heeft oranje bakkebaarden en 2 opstaande oranje veren boven het achterlijf. De borst is paars en de flanken zijn oranjebruin. Vrouwelijke vogels zijn grijsbruin met maar een kleine wenkbrauwstreep en gevlekte flanken. lengte41 - 49 cm , rode snavel met licht puntje, vaal gele poten.

1 opmerking:

  1. Wow, die Mandarijn heb je mooi op de foto gezet! Het is een kleurig eendje!
    De reigers zijn ook mooi geplaat!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen