dinsdag 17 juni 2014

Een Woudaapje in de polder


Het is een beetje geheim, maar er zit een Woudaapje in de Molenpolder.
Waar precies kan ik daarom ook niet zeggen.
De vogel laat zich niet zien en blijft verborgen, waarschijnlijk tussen het riet ergens in de verte op de plas.
Alleen in de late avond laat hij of zij zich soms horen. De roep lijkt een beetje op een eentonig, vaag geblaf van een hond, maar dan wel op één toonhoogte.
Zondagavond enkele uren in de kou met, Marianne, Maria en nog een aantal vogelaars staan luisteren, langs de kant van de weg. Net toen we op weg waren naar huis liet het beestje zich horen.
Vanavond een tweede poging en ja hoor, in eens klinkt de roep van de Woudaap  “wouw” een aantal minuten de continue herhaling van deze roep.
Gelukkig komen er enkele beroepsvogelaars bijstaan, die bevestigen dat het hier echt om de Woudaap gaat.

Woudaap.

Woudapen zijn kleine moerasvogels die leven van visjes, amfibieën en insecten. Ze broeden in dichte rietkragen en ruigtes met wilgen en biezen, en zijn daarin moeilijk waar te nemen. De wintermaanden worden doorgebracht in tropisch Afrika. Woudapen leiden een zeer verborgen leven. Een ontmoeting met een woudaap is dan ook een zeldzame aangelegenheid. In vlucht is de woudaap opvallender; vooral de lichte vleugelvlekken zijn zeer karakteristiek en verwarring met een andere soort dan ook vrijwel uitgesloten.

Zeer kleine reiger die erg verborgen leeft. In het voorjaar is met enig geduld de 'zang' te horen. Leeft zeer verborgen. Klautert door het riet en kruipt bij onraad terug het riet in. Vliegt met snelle, rukkende vleugelslagen.
Adulte mannetjes hebben een zwarte kruin en bovendelen en een beige-kleurig lichaam. De grote vleugelvlek is eveneens beige-kleurig. De zwarte delen zijn bij vrouwtjes zwartbruin en de vleugelvlek is leembruin. Lengte33-38 cm.

Tot in de jaren vijftig broedden jaarlijks honderden woudapen in ons land. In 1965 werden nog zo'n 225 paren geteld, daarna liep de stand terug tot 20-30 paar rond 1990 en minder dan tien paar nu. (bron: Vogelbescherming.nl) 

1 opmerking:

  1. Ik dacht even dat bij het stukje info over de Woudaap de titel bij de foto van Hans hoorde ;-) Maar niet dus...Leuk stukje en het was toch een leuke fluistermissie!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen