zaterdag 16 februari 2013

De 3e zaterdag in de maand

Haarrijnseplas
Het is weer e derde zaterdag in de maand en dus klussen in de natuur bij Haarzuilens. Het weer is beter dan de laatste keer toen het vroor, er sneeuw lag en een koude wind stond. Vandaag is het windstil en zo’n graad of vijf. Een mooie temperatuur om buiten te werken.

Thematerweg, verzamelplaats vrijwilligers
De telefoon laat ik thuis, zodat ik die tenminste niet kan verliezen. Nog even een twijfel, laarzen of schoenen. Ik kies voor de laarzen. Een goede keuze bleek later. In de weilanden was het zo nat, dat je op een aantal plaatsen tot over de enkels in de modder wegzakte.
Op de fiets richting de verzamelplaats van Natuurmonumenten, een voormalige boerderij aan de Thematerweg. De mist hangt boven de Haarrijnseplas. Een waterig zonnetje probeert er door te komen, maar het blijft toch bewolkt.

Buizerd
Na de koffie op de fiets verder richting Ockhuizerweg in Haarzuilens om te gaan knotten. Onderweg zit een Buizerd valk langs het fietspad. Natuurlijk blijft hij niet wachten op de foto en vliegt het weiland in om dar op afstand ons aan te kijken.

Henk en Roy
Bij Ockhuizerweg wordt de wagen uitgeladen en gaan we gewapend met ladders, zagen en snoeischaren richting de knotwilgen. Toevallig pikken we net de knot met de dikste takken. Dat wordt flink zagen. De knot is al een paar jaar niet aan de beurt geweest. 
Om beurten zagen we de knot kort. De beloning is een kop erwtensoep, maar daar moeten we nog wel een stuk voor lopen door de modderige weilanden, waar de natuurgroep Kockengen in de buurt van de eendenkooi wilgen aan het snijden zijn.

Erwtensoep

Terug kiezen we het fietspad, loopt beter dan de modder. Sommigen stappen in het elektrische karretje van de organisatie. 


Het eindresultaat
De laatste knotwilgen worden gekort, waarna we moe richting huis fietsen, waar opnieuw een Buizerd me aan zit te kijken. Zou het dezelfde zijn ?

Buizerd

1 opmerking:

 1. Wat is de Haarrijnse plas mooi in de vroege morgen!
  Jullie hebben hard gewerkt.
  Leuk verslag.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen