zondag 13 januari 2013

Uitwaaien, maar niet alleen

pier Hoek van Holland
Zondagmiddag, de zon schijnt en er staat weinig wind. Een mooie gelegenheid om uit te waaien aan de kust en natuurlijk te vogelen. We gaan richting Hoek van Holland naar de pier waar ook de Huiskraai ssp zugmayeri moet zitten.

Huiskraai
De huiskraai is al bijzonder in Nederland en is alleen te vinden in Hoek van Holland en de Huiskraai ssp zugmayeri is een ondersoort, herkenbaar aan de combinatie zwart en grijs. Later blijkt de vogel verderop gezeten te hebben.
Bij aankomst in Hoek van Holland blijken we niet alleen op de gedachte gekomen te zijn om uit te waaien aan zee. De parkeerplaats staat vol en de patattent aan het begin van de pier doet goede zaken. Op een doordeweekse dag loop je er praktisch alleen.

Bontbekplevier
We starten na een beetje klim werk beneden aan de pier, waar het nog rustig is en ook een aantal vogels zich hebben teruggetrokken. Een grote groep bontbekplevieren en wat drieteenstrandlopertjes. Iets verderop loopt nog een wulp en ook een eenzame huiskraai laat zich horen.


Op de pier sluiten we ons aan bij de massa. Kennelijk storen de steenlopertjes en paarse strandlopers zich niet aan de passerende mensen en laten zich gewillig op de foto zetten. Nog niet eerder zo’n grote groep paarse strandlopers bij elkaar gezien.

Paarse Strandloper

Steenloper en Paarse Strandloper
Steenloper
Steenloper
Natuurlijk pakken we de oeverpieper en het roodborstje mee.

Oeverpieper
Roodborstje
Vervolgens richting strand op weg naar ’s Gravenzande en Ter Heide. Erg veel hoop om iets moois te zien op het strand of in de lucht hebben we niet. De honden rennen over het strand en ook hier veel wandelaars.

Strand Hoek van Holland
Op de terugweg is het inmiddels wat stiller op het strand en komen we langs de waterlijn een groep van meer dan dertig drieteenstrandlopertjes tegen. Wat een leuke kleine vogeltjes. 

DrieteenstrandloperOp één poot staan ze slaperig, net boven de waterlijn. Het is  opkomend water en al huppelend schuiven ze ieder keer een stukje op.

Drieteenstrandlopers, je blijft fotograferen
Als het tijd wordt om richting huis te gaan is de zon al bijna onder. Op de terugweg zie ik in de spiegel, de zon als een rode bol achter de horizon verdwijnen.3 opmerkingen:

 1. Mooi hoor!
  De paarse strandloper en steenloper leuk zo bij elkaar. En dat je de oeverpieper ook had, lukt niet altijd. Wat een drukte daar! De foto van de huiskraai is erg mooi en de drieteenstandlopertjes prachtig. Genoten van je blogje!
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Huib,

  Wat een lekkere blog en lekker veel soorten! De drieteen is bij mij natuurlijk favoriet maar een oeverpieper op de foto is knap want dat gaat meestal erg lastig. Jij kunt de huiskraai in elk geval nog op je lijst bijschrijven, je weet maar nooit wat daarmee nog staat te gebeuren. Al hoop ik dat ze gewoon mogen blijven.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Huib,

  dit zijn echt van die genietblogs met een varia aan vogels.
  Je had ook nog prachtig weer om uit te waaien op de pier.
  Die overpieper vind ik echt super!
  Heerlijk genieten dit.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen