zondag 16 september 2012

Da's raar

Eider
Zondagmiddag, het waait aardig, maar is toch wel mooi weer om een fietstochtje te maken door de polder. Rijden we tussen de Haarrijnseplassen door, zie ik in mijn ooghoek een vreemde eend in de bijt.

Even afstappen om die vreemde eend eens nader te bekijken. Blijkt het een Eidereend te zijn. De Eider is nog niet eerder in de Haarrijnseplas waargenomen. Niet zo gek, omdat het een zeevogel is, leeft van schelpdieren en kokkels en dus helemaal niet thuis hoort in het midden van het land in het zoete water. Da’s dan toch raar, dat die vreemde eend in onze plas ronddobbert.
Eider
Op donderdagmiddag 20 september was het om ca. 14 uur 30 eindelijk droog en ging ik het toch nog eventjes in de buurt proberen en wel bij de Haarrijnse Plas bij Utrecht/Vleuten. Op een gegeven moment zag ik een dikke donkere eend op het strand tussen de meeuwen zitten en tot mijn verbazing bleek dat de onv. Eider te zijn, die een paar dagen geleden door Huib gefotografeerd was en waar ik daarna 2 maal vergeefs naar gezocht had. En nu zat hij daar zomaar! Even een aantal mensen gewaarschuwd en van hen kon Phil de vogel slapend waarnemen en kwam JP Mollema ook nog toevallig langs en zag de vogel eveneens. U zult zeggen, wat een drukte voor een Eider, maar deze soort wordt maar heel zelden in de Prov. Utrecht waargenomen. Voor mij betekende het pas de 2e in bijna 40 jaar vogelen in het Sticht! Om ca. 16 uur 30 zwom de vogel in westelijke richting weg en ging w.s. ergens aan de kant liggen slapen, want hij was daarna tot zeker 17 uur niet meer te zien. Maar goed hij (of zij)zit er in ieder geval nog wel! (Hans Russer)

Eider
Een volwassen exemplaar is ongeveer 60 centimeter groot en is daarmee groter dan de wilde eend. Het mannetje is opvallend zwart-wit gekleurd het vrouwtje is bruin met zwarte streping. Het is een grote eend die voornamelijk voorkomt in kustgebieden en zich ophoudt in zout water. Het zijn zeevogels van rotskusten die zich voeden met schelpdieren. Het is een snelle vlieger die (in horizontale vlucht) 113 km per uur haalt. (Bron Wikipedia)

Deze forse eend is een kustgebonden zeevogel, die leeft van schelpdieren, krabben en kreeftachtigen, en broedt op eilanden en andere rustige plaatsen nabij de zee. De meeste eidereenden broeden in arctische streken. Nederland ligt aan de zuidelijke rand van het broedgebied. Eidereenden staan op de Rode Lijst omdat de Nederlandse broedpopulatie de laatste jaren duidelijk is afgenomen en de soort een beperkte verspreiding kent. Eidereenden broeden sinds 1906 in duinen en kwelders in het Nederlandse Waddengebied.
De belangrijkste oorzaak van de afname van de eidereend is de overbevissing van kokkels en mosselen op de Waddenzee en in het Deltagebied.
De Eidereend komt voor op het Noordelijk Halfrond van Canada tot de Nieuwsiberische Eilanden. Er worden zes ondersoorten onderscheiden. In Nederland broedt de ondersoort Somateria mollissima mollissima. Het belangrijkste overwinteringsgebied in Nederland is de Waddenzee, terwijl er onder bijzondere omstandigheden grote aantallen op de Noordzee voor de Waddeneilanden kunnen voorkomen.

Eider
De Eidereend is een grote duikeend waarvan het voedsel hoofdzakelijk uit schelpdieren en langzaam over de bodem bewegende bodemdieren bestaat. De energetische behoefte van volwassen Eidereenden bedraagt ongeveer 35 Watt, hetgeen een dagelijkse consumptie van ongeveer 2.5kg schelpdieren noodzakelijk maakt. De soort is sterk gebonden aan zout water en zowel in de broedtijd als in de winter bevindt vrijwel de gehele populatie zich in zoute watersystemen. (bron ivnvechtplassen)

3 opmerkingen:

  1. Helemaal te gek! Wat een mooie waarneming en heel mooi geplaat! Jammer dat ik niet in de buurt was.
    TOP Huib,
    groet, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie vondst Huib. Een zeevogel in je thuisgebiedje die met de verrekijker te zien is. Beter toch dan dat zandhappen in Katwijk waar je stipjes voorbij ziet vliegen ;-).

    Gefeliciteerd met deze ontdekking.

    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Woww, wat een leuke spot. Ga gauw kijken of hij er nog zit.

    BeantwoordenVerwijderen