woensdag 5 januari 2022

Zes koereigers, maar geen koeien.

 Ze zaten al enkele dagen binnen onze provincie Utrecht. Een zestal Koereigers.

Nu ben ik geen twitcher en heb ik al eerder een koereiger gezien, maar een koereiger is in Nederland een bijzondere reiger en zes bij elkaar is wel heel bijzonder.

koereiger

Samen met Maria op zoek. We weten waar ze gezien zijn, dus het hoeft niet moeilijk te zijn.
Alhoewel ? De koereiger is niet zo groot en kan zo maar schuil gaan tussen het hoge groen.
En er loopt op de locatie ook geen vee in de wei.

koereiger

Maar goed na een aantal witte vlekken in de verte, die toch echt meeuwen bleken te zijn in plaats van een koereiger, liep er zo maar in het weitje naast de boerderij een echte koereiger tussen de knobbelzwanen. Uiteindelijk bleek dat de groep zich min of meer verstopt hield aan de waterkant. Stuk voor stuk kwamen ze tevoorschijn.

koereiger

Prachtig om zo’n groep reigers bij elkaar te zien. Maar eigenlijk horen ze tussen de koeien te lopen om de opvliegende insecten op te pikken.

Even later vliegt de groep op om aan de andere kant van de weg neer te strijken.

6 koereigers - 3 januari 2022 Polder Groot Wilnis

KOEREIGER

De van oorsprong uit Afrika afkomstige koereiger is één van de zeldzamere reigersoorten in ons land. De aantallen lijken de laatste jaren toe te nemen. Koereigers zijn minder dan andere reigers gebonden aan water, en aan te treffen in weilanden met koeien, paarden of schapen. Ook liften ze graag op de rug van een schaap of koe mee.

De koereiger is een kleine, witte en gedrongen vogel met korte gele snavel en lichtgele poten (in de winter donker). In zomerkleed o.a. met oranjegele borst-, kruinveren. Te onderscheiden van kleine zilverreiger door korte gele snavel, en van grote zilverreiger door grootte en kortere poten en snavel.

LEEFGEBIED

Moerasgebieden en weilanden met vee. Soms lopen ze letterlijk tussen de poten van koeien om de insecten op te eten die door de koeienpoten worden opgeschoffeld.

VOEDSEL

Hoofdzakelijk insecten zoals sprinkhanen en kevers, maar behoorlijk variabel: ook visjes, kikkers, wormen, muizen en dergelijke kunnen uit het menu bestaan. Foerageert geregeld tussen vee om op insecten te jagen die door de poten van het vee worden opgeschoffeld.  ( bron: Vogelbescherming)

De koereiger is 45 tot 52 cm lang. Het is een vrij kleine, compacte, actieve, witte reiger met een korte, vaak ingetrokken nek. Buiten de broedtijd is de vogel egaal wit, met een gele snavel en geelgrijze poten. In de broedtijd kleurt de snavel iets meer naar oranjegeel, de poten zijn dan ook lichter en er zijn oranje veren op de kruin, borst en mantel.

De vogel dankt zijn naam (ook zijn Latijnse: bubulcus betekent ossendrijver) aan het feit dat hij vaak in groepjes het vee op de weide vergezelt. Grazend vee jaagt vaak insecten, kikkers, muizen en andere kleine dieren uit hun schuilplaats die de vogel graag eet. Ze staan ook vaak op de rug van grazende zoogdieren. 

De documentatie over de eerste waarnemingen van koereigers in Nederland in de jaren 1960 zijn enigszins "vervuild" door waarnemingen van vogels die afkomstig zijn uit gevangenschap. Tussen 1973 en 1996 werd de vogel 84 keer waargenomen, waarvan 57 waarnemingen tussen 1980 en 1996. In 1998 vond een kleine invasie plaats met zeker 20 exemplaren; De koereiger geldt anno 2012 als een zeldzame vogel en onregelmatige broedvogel. (bron : Wikipedia)

1 opmerking:

  1. Hoi Huib,
    Wow, leuke foto's en een interessant verslag. En het zijn erg hele leuke reigertjes.
    Groetjes Maria

    BeantwoordenVerwijderen