vrijdag 12 februari 2021

Storm- en Kokmeeuwen en een Stadsduif.

Meeuwen, Amsterdam Rijnkanaal, Kanaleneiland

Kwam een berichtje op de blog tegen, dat we vier jaar geleden meeuwen vingen bij de waterzuivering in Leidsche Rijn. Werd uiteindelijk maar een handvol meeuwen gevangen.
Vandaag 12.02.21 werden er meer geringd.


Dit keer was de locatie, langs het Amsterdam Rijnkanaal, Kanaleneiland Utrecht.

Het gebied waar Albert regelmatig de kolonie meeuwen observeert en ondertussen kijkt of er tussen alle meeuwen ook niet wat kleurringen rondvliegen.

Tijs legt de klapvallen langs het voetpad van het kanaal. Zet de vallen op scherp en strooit vervolgens lustig rond met kaasschraapsel en een beetje brood.
Brood om te lokken en kaasschraapsel om ze langer op de plaats te houden.


Het weer werkt mee. Door de sneeuw valt er weinig eten te vinden en de vogels vliegen dan ook in grote getalen richting het eten op het slagnet en verdringen elkaar om een hapje mee te pikken.

Leuk om ze zo druk bezig te zien. Maar voordat ik het in de gaten heb, heeft Tijs de touwtjes al in handen en rukt de val los. De meeuwen die op dat moment binnen het slagnet zitten gevangen en komen aan de beurt voor een ring en misschien ook wel een kleurring.


Hoeveel meeuwen passen er onder een slagnet ? In ieder geval zo’n 20 per slag (met twee netten).

Tijs en Albert doen de vogels in een net en ik mag als laadpaal fungeren.
Vol gehangen met meeuwen en een stadsduif, gaan we naar de auto waar alle vogels worden geringd.



Maar het ringen is een ander hoofdstuk. Het vangen was zo gebeurd. Bij het ringen komt meer kijken. Ieder meeuw wordt gemeten en van één of twee ringen voorzien. Een metalen ring en een kleurring.
Daarnaast worden een aantal meeuwen bemonsterd in verband met mogelijke virussen.


Alle gegevens ( 23 stormmeeuwen, 19 kokmeeuwen en de stadsduif) worden genoteerd en worden later ingevoerd in de database.
Naast het ringen en bemonsteren werd er tussendoor regelmatig aan een nieuwsgierige / geïnteresseerde voorbijganger uitleg gegeven over onze werkzaamheden.

Stormmeeuw

Het moet lukken om van de meeuwen met kleurringen meldingen terug te krijgen.
Zeker van de stormmeeuwen, die normaal meer op het land verblijven dan aan de waterkant.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten