zondag 8 november 2020

Van mees tot fazant

Zwarte Mees

In de Griend bij Haarzuilens vangen we zangvogels. De vogels worden geringd, gemeten, gewogen en op dit moment ook bemonsterd om vast te stellen of ze het West Nijlvirus bij zich hebben.

Zangvogels zijn vogeltjes van zo tussen de vijf- en twintig gram. De spreeuw, merel, zanglijster en Grote Bonte Specht vallen hier nog onder, al wegen ze wel een paar grammetjes meer.

Fazant

Houtsnip

Keep

Spreeuw

Cetti's zanger

Maar de Houtsnip, waar Tom mee aan komt zetten valt daar echt niet onder.
Ook de Fazant die Erik van onder het net vandaan haalt valt niet onder de categorie zangvogels.
Overigens zijn het wel mooie vogels om ze van dichtbij te bekijken.

Houtsnip

Houtsnip

Houtsnip

Keep

Keep

Spreeuw

Spreeuw

Spreeuw

Fazant


Fazant

Cetti's zanger

Uiteindelijk werd het een mezenfestijn. Bijna alle soorten waren in flinke aantallen aanwezig in het tweede weekend van november.

Staartmezen (14), Koolmezen (8), Pimpelmezen (32) en als bijzondere soort de Zwarte Mezen (4).

Wat een leuk klein meesje is de Zwarte Mees

Zwarte mees

Zwarte mees

Zwarte mees

ZWARTE MEES

Vrij grote zwarte kop en witte wangen en een dikker achterhoofd dan de koolmees met een rechthoekige witte vlek die doorloopt tot midden op de kruin. Onderdelen grauw bruinwit zonder zwarte middenstreep. Mantel blauwgrijs en twee witte strepen op de vleugels. Geen wit in buitenste staartpennen, zoals koolmees wel heeft.

In Nederland komen zwarte mezen vooral voor op de zandgronden. Naaldbossen vormen de belangrijkste leefgebieden, vooral bossen met veel sparren.

Voedsel 's zomers voornamelijk insecten, zoals kevers, schietmotten, gaasvliegen, rupsen, juffers, krekels, mieren, spinnen enzovoort. 's Winters ook zaden van onder meer lariks en fijnspar. Bezoekt ook voedertafels, met name voor zonnebloempitten, noten en zaden.

2 opmerkingen:

 1. Ongelofelijk, wat een heerlijke soorten en geweldige foto's. De fazantenhaan springt er wel uit, super! Direct gevolgd door de houtsnip, want dat is wel gaaf! Ik heb hem hier nog nooit gezien.
  Maar die zwarte mees, keep, cetti's en niet te vergeten de spreeuw zijn ook prachtige vogels.
  Mooie blog!
  Groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad een mooie vangst met bijzondere soorten. De Zwarte mees is een mooi meesje, jammer dat we hem niet zo vaak zien hier. Ook een fraaie vangst de Houtsnip. Leuk om ook een Keepje te zien, nu nog even hier langs komen al die soorten :-).

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen