zaterdag 26 september 2020

Een grasmus met het Westnijlvirus.

Cetti's Zanger

Ineens verschijnt er in het nieuws het bericht dat er ergens in de provincie Utrecht het Westnijlvirus was aangetroffen bij een vogel. (zie bericht onder deze blog)

Nu helemaal echt nieuws was het nu ook weer niet. Het was binnen de VRS De Haar al bekend dat het Westnijlvirus was vastgesteld bij een Grasmus die zich in het griend van Haarzuilens ophield.

Al eerder heb ik in een blog melding gemaakt dat er naast het ringen in het kader van een Zoönose onderzoek ook vogels bemonsterd werden. Door deze extra inspanning kon het virus ontdekt worden.

Jammer dat ik geen foto gemaakt heb van deze Grasmus. Ik had hem zelf uit het net gehaald. Maar in mijn archief zit wel een eerder gemaakte foto van een Grasmus.

Grasmus

Inmiddels zijn er door het aantreffen van het Westnijlvirus extra mankracht ingeroosterd voor het vangen en bemonsteren van vogels.

Ringen, meten en
controleren op vet en rui (gezondheid)

Afgelopen week kwam zelfs Henk van der Jeugd, hoofd van het Vogeltrekstation met twee studenten in de griend vogels vangen en bemonsteren.

Werd een mooie ochtend, waarbij naast het ringen een flink aantal vogels bemonsterd konden worden.

Cetti's Zanger

De kers op de taart, was een Cetti’s Zanger. Een vogel die regelmatig in de griend gevangen wordt, maar voor Henk een nieuwe ringsoort was.

Cetti's Zanger

Van de 60 vogels werden er door Henk 44 geringd en door de studenten 36 bemonsterd. Nu nog even wachten op het resultaat van de monsters.


 

Bericht van RTV Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - In de regio Utrecht is een grasmus gevonden die besmet is met het Westnijlvirus. Het is de eerste keer dat dit virus in Nederland is aangetroffen, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

Het virus komt vooral voor bij vogels en wordt overgebracht door muggen. Wanneer mensen besmet raken, worden zij meestal niet ziek. Zo'n 80 procent krijgt helemaal geen klachten, 20 procent krijgt milde symptomen zoals koorts en griepachtige klachten. In uitzonderlijke gevallen kan een infectie leiden tot ernstige neurologische klachten.

Het Westnijlvirus heeft zich de laatste tientallen jaren verspreid over grote delen van de wereld, waaronder Zuidoost- en Centraal-Europa en Duitsland. Muggen raken geïnfecteerd doordat zij zich voeden op besmette vogels. Daarna verspreiden deze muggen het virus naar andere vogels en soms ook naar mensen en andere zoogdieren, zoals paarden. Het virus wordt niet via muggen van mens naar mens of van mens naar dier overgebracht.

De grasmus is een broedvogel. Grasmussen arriveren in april en vertrekken in de nazomer weer naar Afrika. Omdat de grasmus positief is getest in de zomer, is het volgens het RIVM zeer waarschijnlijk dat deze mus het virus in Nederland heeft opgelopen. Dezelfde vogel was in het voorjaar ook gevangen en negatief getest.

1 opmerking:

 1. Heel bijzonder!
  Ik ben benieuwd wat de uitslag zal zijn van de monsters die nu afgenomen zijn! Ik hoor het wel van je.
  De Cetti's zanger staat er weer prachtig op!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen