maandag 26 januari 2015

Persmomentje


Een persmomentje kost meer tijd en inspanning dan een momentje.
Zoals ieder maandag ben ik ook vandaag aanwezig op de afdeling communicatie van de politie Midden Nederland.

De eerste camerawagen
In de ochtend is de eerste briefing over het op handen zijnde persmomentje. De taken worden verdeeld en met elkaar gedeeld en besproken. Is er gedacht aan …. Hoe te handelen met … en zo zou ik nog even door kunnen gaan. Er komt toch nog heel wat bij kijken. Vanaf de zijlijn mag ik een steentje bijdragen.


Alle lijntjes zijn uitgezet en in de middag wordt de zaal klaargezet voor de pers. Het persbericht gaat het internet op en de telefoons beginnen te rinkelen.

Ze sjouwen wat mee
Al vrij snel daarna staat de eerste camerawagen voor de deur. De kabels worden uitgerold richting de persruimte. Camera na camera verschijnt en wordt klaargezet. De bekende nieuwslezers verschijnen en testen de verbinding.

testen en wachten

De perspresentatie wordt verzorgd door de hoofdofficier van Justitie dr.mr. J.Bac en de plaatsvervangend korpschef Eenheid Midden-Nederland W.H.Woelders.

mr. dr. J.R.Bac en W.H.Woelders
Na de presentatie is er voor de reporters de gelegenheid om één op één een gesprek te voeren met het openbaar ministerie of de politie.
Marnix
Toevallig had ik een klein cameraatje bij me. Achteraf natuurlijk jammer dat ik mijn eigen camera niet bij me had, maar goed we doen het met de plaatjes die we hebben. Het was toch wel bijzonder om zo’n drukbezochte persbijeenkomst bij te wonen en er vrij rond te kunnen lopen.

Verslaglegging voor de camera
Op het journaal zijn het momentopnames van enkele seconden of enkele minuten. De voorbereidingen duren soms uren en heel veel sjouwwerk met apparatuur.

voor de radiovia de laptop direct naar de studioDe aanleiding tot het persmomentje is onderstaand persbericht:

Verdachte in beeld in onderzoek dood Els Borst
26 januari 2015 - Arrondissementsparket Midden-Nederland

In het onderzoek naar de dood van mevrouw Els Borst is dankzij een DNA-hit een verdachte in beeld gekomen. Het gaat om een 38-jarige man uit Rotterdam.
Hij zit sinds maandag 12 januari 2015 vast op verdenking van moord dan wel doodslag op een vrouw uit Rotterdam op 10 januari 2015. In dit onderzoek is materiaal afgenomen om het DNA-profiel van de man vast te stellen. Dit profiel is vervolgens door de DNA-databank van het NFI gehaald.
Op woensdag 21 januari kon het NFI mededelen dat er een hit was met een DNA-profiel uit het onderzoek naar de dood van mevrouw Borst. Zoals bekend heeft er naar aanleiding van het aantreffen van mevrouw Borst uitgebreid forensisch onderzoek, samen met het NFI, wat dit DNA-profiel heeft opgeleverd.
Na deze bekendwording is het onderzoek nu gericht op het vaststellen of deze persoon inderdaad is betrokken bij de dood van mevrouw Borst, zoals de verdenking nu luidt. Dat onderzoek is nu gaande. De nabestaanden zijn hierover geïnformeerd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten