zaterdag 25 februari 2012

Een frisse neus

door de modder
Een mooie ochtend om in het zonnetje en met een klein windje, een wandeling te maken in de polder. Naast- of achter de Haarrijnseplas is men druk doende om een nieuw natuur- en recreatiepark aan te leggen. De meeste paden liggen er inmiddels, maar ja, als je toch langs de plas terug wilt lopen, is het beter om laarzen aan te trekken. Overigens de plas was op enkele Meerkoetjes na, helemaal leeg. Zelfs de ganzen die over vlogen, lieten de plas links liggen.

Brandgans
Buizerd
Tjiftjaf
Wel lieten een drietal Buizerds een mooie show zien boven de velden, en de eerste Tjiftjaf van dit jaar op de foto gezet.

Vleuten en Haarzuilens hebben er een mooi groot wandelgebied bij. Alleen het is nog erg vlak en het zal wel even duren voordat de natuur zijn plekje gevonden heeft.

Waar de naam Wielrevelt vandaan komt heb ik niet terug kunnen vinden op Google. Volgens waarneming, heet het geheel polder Haarrijn en is alleen het gedeelte naast het Joostenlaantje het Wielrevelt.
Wielrevelt
Landgoed Haarzuilens heeft de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. Er is een heel nieuw natuur- en recreatiegebied ontstaan voor de bewoners uit Utrecht en omstreken. In januari 2010 is de Dienst Landelijk Gebied (DLG) begonnen met de uitvoering van het Wielrevelt. Het betreft het gebied tussen het dorp Vleuten en Kasteel de Haar. Inmiddels is er veel gebeurd. Er zijn fiets- en wandelpaden, waterlopen en parkeervoorzieningen aangelegd. Ook uitzichtpunten aan de Haarrijnse plas en recreatieterreinen zijn inmiddels gerealiseerd. De komende tijd zal gebruikt worden voor het planten van bomen en struiken en de aanleg van bruggetjes in het gebied.

In het voorjaar van 2012 zal het Wielrevelt officieel opengesteld worden voor recreatie. De fietsbrug over de A2 naar Maarssenbroek zal ook in het voorjaar van 2012 in gebruik genomen kunnen worden. Deze aansluiting maakt het helemaal compleet.
Wielrevelt
Er zijn veel nieuwe voorzieningen aangelegd voor de bezoekers. Fietspaden, wandelpaden, rolstoelpaden, bankjes en picknickweides; iedereen kan het mooie gebied beleven. Op het moment wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van meerdere ' pleisterplaatsen'. Hier kunt u straks informatie over het gebied vinden, maar ook genieten van een welverdiende kop koffie na een lange wandeling.

Wielrevelt
Maar er is meer gebeurd. Naast nieuwe voorzieningen voor de bezoekers heeft ook de natuur een extra impuls gekregen. Verschillende graslanden zijn ingericht voor bijzondere bloemen en planten. De eerste ratelaars hebben in de zomer van 2010 al gebloeid. Eeuwenoude akkers zijn hersteld en zichtbaar gemaakt. Nieuwe stukjes moeras zijn aangelegd voor moerasvogels. (Bron: Natuurmonumenten)

Wielrevelt

2 opmerkingen:

 1. Wat een mooi, leuk en informatief blogje!
  Het belooft wat voor de toekomst!

  Laat de vogeltjes maar wee komen.
  groet,
  Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. nog een mooi stukje natuur gebied in de omgeving, elke keer als ik die hoek een keer in moet zie je het veranderen, kom daar zeker een keer met de camera heen, dank je wel voor de info.
  De foto's laten een mooi gebied zien..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen