dinsdag 26 april 2011

Kinderboerderij Otterspoor

Dylan & Celina op de kinderboerderij
Vandaag is het dinsdag, opa en oma dag. De kinderen hebben vakantie. Celina hoeft niet naar school gebracht te worden, betekent dat we gewoon iets leuks kunnen gaan doen.
Maarssenbroek heeft al bijna sinds het ontstaan van Maarssenbroek een kinderboerderij met de naam Otterspoor. Behalve één betaalde kracht, wordt de kinderboerderij draaiende gehoude door vrijwilligers. Best wel een knappe prestatie.
De gemeente heeft rondom de boerderij een geweldige speelplaats aangelegd, met behalve de normale glijbaan, schommel en wip, een wiebelbrug over het water, een pontje over de plas en nog een aantal leuke attracties.
Ik durf het wel
De kinderen in de auto een rijden maar. Celina had al snel in de gaten dat het de kinderboerderij werd. Was enthousiast dat we daar naar toe gingen.
Eerst spelen buiten de boerderij, glijbaan, wip, schommel, klimtoestel. Celina  liet even zien dat ze niet bang was en klom naar het topje van het klimtoestel en ging met losse handen staan.
Dylana was meer actief op de glijbaan.
Vervolgens via de hekken naar de kinderboerderij om de schapen, geiten, koe en ezel te aaien en de cavia’s te knuffelen. Beiden zijn niet bang voor de dieren, niet zo gek natuurlijk als er thuis twee honden lopen, een kat en twee cavia’s.
de glijbaan
Natuurlijk hoort bij de kinderboerderij ook een ijsje eten en vervolgens via het kikkerpad en andere speelpaden terug.
Kortom de kinderen hebben genoten en wij dus ook.
STICHTING KINDERBOERDERIJ MAARSSENBROEK
De plaats waar nu al jaren de kinderboerderij staat was vroeger een polder waar koeien liepen te grazen. In tegenstelling tot Maarssen-dorp waar voor het ontstaan ver terug dient te worden gegaan in de historie, is Maarssenbroek nog betrekkelijk jong. Bij het Vechtplaatsje Maarssen werd deze nieuwbouwwijk, gebouwd in de zeventiger jaren, Maarssenbroek genoemd.
Sinds oktober 1984 is de kinderboerderij in het wijkpark Reigerskamp voor het publiek opengesteld. Bij de officiële opening op zaterdag 20 april 1985 onthulde de toenmalige loco-burgemeester De Vries de naam Otterspoor.
Vanaf de oprichting is de Stichting een vrijwilligersorganisatie die, met zeer beperkte personele en financiële mogelijkheden, diensten verleent aan de bevolking van Maarssenbroek en omgeving.
De naam van de kinderboerderij “Otterspoor” is ontleend aan een in de archieven van de gemeente Maarssen al in 1434 voorkomende naam “Otterspoordam”: de eerste dam in de rivier de Vecht. De Otterspoordam is rond de 12e eeuw aangelegd met daarin een sluis en een dorp Otterspoor, iets ten noorden van de huidige grens Maarssen-Breukelen. Het dorp ontstond doordat zeeschepen niet door de sluis konden en moesten worden overgeladen.
Later is deze naam gebruikt voor een buitenverblijf aan de Vecht. Otterspoor heeft gelegen op de oostelijke oever van de Vecht. Otterspoor werd gebouwd in 1643 als eenvoudige boerenhofstede. Dit buitenverblijf bestaat al lang niet meer maar de palen van de toegang moeten nog langs de Vecht staan.
De kinderboerderij is 362 dagen per jaar geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. In het winterseizoen (november - februari) is de kinderboerderij open van 10.00 uur tot 16.00 uur.

De activiteiten richten zich in het bijzonder op de doelgroep “kinderen” en zijn educatief en van voorlichtende aard. Hierbij geldt dat kinderen zoveel mogelijk spelenderwijs met dieren in contact komen. Op deze wijze wordt de kloof tussen mens en dier zoveel mogelijk opgeheven en wordt de omgang met dieren bevorderd.
Heel wat kinderen vervreemden meer en meer van het leven op en rond een boerderij. Tijdens het bezoek, al meer dan vijfentwintig jaar, maken de kinderen kennis met  landbouwhuisdieren. Het accent tijdens het bezoek ligt op het aanraken en het eventueel meehelpen bij de dagelijkse verzorging van de dieren. (bron: kinderboerderij Otterspoor)


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen